Četvrti transnacionalni sastanak partnera u projektu Zajedno u različitosti

U okviru Erasmus + programa održao se 4. i 5.6.2019. u Rumunjskoj. Domaćin sastanka bila je Scoala Gimnaziala Nimigea de Jos.

Osim projektnog tima OŠ Josipa Kozarca, Lipovljani (koja je nositelj projekta), sastanku su prisustvovali i partneri iz Bugarske i Poljske. Učenici domaćini priredili su svim gostima doček dobrodošlice. Nakon toga su domaćini sve sudionike sastanka upoznali sa školom, njezinom organizacijom i načinom rada.

Radni sastanak prvoga dana započeo je prezentacijom škole domaćina, te je projektni tim iz Poljske prikazao kratki video uradak snimljen tijekom transnacionalne mobilnosti učenika u njihovoj školi. Zatim smo posjetili knjižnicu i organiziran nam je prijem kod načelnika.

Tijekom sastanaka drugog dana razgovaralo se o četvrtoj transnacionalnoj mobilnosti učenika koja će se održati u listopadu ove godine. Također se razgovaralo o rezultatima koji su dosada postignuti te su dogovorene sve radnje i vremenski okviri koji su potrebni kako bi se do kraja realizirali svi zadani ciljevi projekta.

Tijekom puta do Rumunjske projektni tim je posjetio Petrovaradin u Srbiji, Sibiu, Rasnov, Brasov, Viscri, Sighisoaru, Bistritu, Cluj – Napocu u Rumunjskoj. U sklopu puta članovi projektnog tima OŠ Josipa Kozarca posjetili su i Budimpeštu u Mađarskoj

Četvrti transnacionalni sastanak završio je u ugodnom ozračju.

OSMI, DEVETI I DESETI DAN, 9.,10. i 11.3.2019. Povratak kući: Lodz - Tropical Islands Resort (Krausnick) - Lipovljani

Nakon oproštaja od obitelji kod kojih su učenici bili smješteni, krenuli smo iz Lodza prema Krausnicku (Njemačka). Taj i sljedeći dan proveli smo uživajući i odmarajući se u prekrasnom Tropical Islands Resortu. 

Objekt je smješten u najvećoj svjetskoj samostojećoj kupoli te ima unutarnju prašumu, bazene, pješčane plaže, brojne zabavne i rekreativne sadržaje i raznolike atraktivne smještajne kapacitete. Prenoćili smo u šatorima na pješčanoj plaži što je dodatno doprinijelo osjećaju kao da se nalazimo u pravim tropskim krajevima. 

U Lipovljane smo doputovali u ponedjeljak prijepodne. 

U projektu Zajedno u različitosti očekuje nas još jedna mobilnost u Rumunjskoj kojoj se neizmjerno veselimo i s nestrpljenjem očekujemo.

SEDMI DAN, 8. 3. 2019. Međunarodni Dan žena - oproštaj od domaćina

Došao je i posljedni dan boravka u Poljskoj. Učenici su i ovo dopodne proveli u školi na umjetničko-animacijskim radionicama na kojima su temu putovanje od kuće do Lodza prikazali pomoću tzv. stop-animacije.

Učitelji su to vrijeme proveli radno analizirajući odrađeno i viđeno tijekom cjelokupne mobilnosti. 

Poslijepodne smo iskoristili za obilazak još jedne znamenitosti Lodza - Palaču Poznanski. To je impresivna građevina izvornog interijera koja je u industrijsko doba bilo u vlasništvu jednog od osnivača tvornica u Lodzu.

U večernjim satima održan je zajednički program na temu Dan žena. Sudjelovale su sve partnerske škole koje su prikazale značajne ženske ličnosti iz povijesti svojih zemalja. Naši učenici su dramatizacijom priče Šuma Striborova predstavili našu poznatu književnicu Ivanu Brlić Mažuranić. Cijela svečanost je završila atraktivnim plesnim nastupom učenika osmih razreda iz škole domaćina kojima je to bila ujedno i oproštajna priredba. Poslije priredbe osmaši su pripremili zabavnu plesnu večer na kojoj su sudjelovali svi učenici i učitelji iz partnerskih škola. Time je završila još jedna sadržajno bogata i zanimljiva mobilnost učenika i učitelja. 

ŠESTI DAN, 7. ožujka 2019. Dan muzeja

Jutro smo započeli okupljanjem u školi. Ponovno smo prošetali ulicama Lodza do našeg odredišta – Muzeja znanosti i tehnike, impresivnog industrijsko-znanstvenog centra koji se nalazi na prostoru bivše elektrane. U njemu smo proveli nekoliko sati ugodnog i korisnog vremena. Učenicima je zanimljivo prezentiran način rada pojedinih postrojenja iz vremena kad je elektrana bila u funkciji. Na odjelima kemije, biologije, astronomije i mehanike učenici su kroz niz raznovrsnih igara učili i pri tome se dobro zabavili. Posebno nas je oduševila projekcija 3D filma o svemiru Jesmo li sami? prikazanog u planetariju. Poslije ručka i kratkog odmora nastavili smo s obilaskom starog industrijskog dijela grada. Ovaj dio grada posebno je zanimljiv jer je zadržao prvobitni tvornički izgled. Stara tvornica, zgrade s bivšim radničkim sobama, nekadašnja škola, vatrogasni dom i ostali važni objekti koji su bili radnicima nužni za svakodnevni život sada su u tijeku obnove. Pojedine zgrade su već potpuno obnovljene i prenamijenjene u luksuzne stanove i apartmane. Naše sljedeće odredište bila je bivša palača vlasnika navedene tvornice, Karola Wilhelma Scheiblera, današnji Muzej kinematografije. U njemu smo imali priliku upoznati povijest poljske i svjetske kinematografije, kao i staru snimateljsku opremu, razgledati scenografske prikaze filmova i animacija te zanimljivu zbirku filmskih plakata.

Možda će neka od brojnih saznanja i aktivnosti današnjeg dana potaknuti učenike da se upravo time bave u budućnosti.

PETI DAN, 6. ožujka 2019. Tradicionalna poljska hrana

anašnje dopodne proveli smo u školi na brojnim kreativnim nastavnim satima i radionicama. S obzirom da je tema današnjeg dana bila hrana, učitelji su sudjelovali na oglednim satima njemačkog i poljskog jezika, a zajedno s učenicima i na satima tjelesne i zdravstvene, glazbene i tehničke kulture koji su tematski bili vezani uz zdravu hranu i zdrave radne navike. Najzanimljiviji detalji koji su obilježili ovaj dan i oduševili i učitelje i učenike bili su učenje tradicionalnih poljskih plesova, sviranje na podnoj klavijaturi i iscrtavanje crteža koji predstavlja naš projekt „Zajedno u različitosti“ tehnikom pirografije na drvenoj podlozi. Svaki slobodni trenutak učenici su proveli u druženju s prijateljima iz partnerskih zemalja, a učitelji međusobno razmjenjivali utiske o odrađenim aktivnostima i dogovarali nove. Poslijepodne smo proveli u višesatnoj šetnji užim centrom grada. Veći dio vremena proveli smo u Piotrowskoj ulici, najdužoj ulici u Lodzu od čak 4.2 km. Prošetali smo stazom slavnih poljskih filmskih umjetnika, prošli kroz Pasage ruža i pored najvećeg željezničkog kolodvora, Lodz Fabryczna – neponovljivog umjetničkog djela.

Budući da smo dan započeli na temu hrana, koja je vrlo važan dio kulture i tradicije svakog naroda, na istovjetan način smo ga i završili. Naši domaćini su nas poveli na kulinarsko putovanje. Organizirali su radionicu kuhanja u kojoj su učenici imali priliku samostalno pripremiti i kušati tradicionalna poljska jela i slastice.

Kao svaki prethodni i ovaj dan smo završili puni dojmova i novih iskustava.

ČETVRTI DAN, 5. ožujka 2019 Ostatki - tradicionalni karnevalski dan

Današnji dan proveli smo u duhu karnevala. Obilježili smo Ostatke, poljski tradicionalni dan kojim završava karneval. Naizgled uobičajeno školsko jutro ubrzo se pretvorilo u razigran svijet neobičnih, zanimljivih i rasplesanih likova. Naši učenici pridonijeli su tom ugođaju obučeni u hrvatske navijače te navijačkim pjesmama i plesom predstavili našu zemlju. Predstavnici svake partnerske škole donijeli su svoje tradicionalne slastice kojima su se međusobno svi počastili. Cijelo karnevalsko događanje pridonijelo je da se učenici još više upoznaju i sprijatelje.

Poslije ručka i kraćeg odmora, učenici su nastavili radno, sudjelujući na nastavi njemačkog i engleskog jezika, likovne kulture i etike.

Vrlo uzbudljiv i zabavan dan završio je druženjem s obiteljima domaćina.

TREĆI DAN, 4. ožujka 2019. Upoznavanje domaćina

Započeo je prvi dan naših zajedničkih aktivnosti mobilnosti. Naše učenike doveli su u školu njihovi domaćini, pokazali im svoju školu i poveli ih na nastavu. U isto vrijeme u školu su došli i učitelji iz svih partnerskih škola (Bugarska, Hrvatska, Rumunjska). Prvo je održan uvodni radni sastanak učitelja. Nakon njega učitelji su obišli školu te se pridružili učenicima na njihovim zajedničkim nastavnim satima (engleski jezik, njemački jezik, biologija, TZK). Ručak je organiziran u školi, a nakon njega uslijedilo je poslijepodne puno edukativnih i zabavnih sadržaja. Učenici su posjetili Manufakturu, staru tekstilnu tvornicu koja je danas pretvorena u trgovačko-zabavni centar u kojem se nalazi znanstveni centar Experymentarium. Ondje su učenici sudjelovali u nizu zanimljivih i poučnih interaktivnih radionica te su se na taj način približili svijetu znanosti. Druženje su nastavili uz igru. Po prvi puta zajedno s učiteljima okušali su se u kuglanju. Dan je završio zasluženim odmorom.

DRUGI DAN, 3. ožujka 2019. Dolazak u Lodz

S obzirom da se nekoliko kilometara od Krakowa nalazi poznati rudnik soli Wieliczka, iskoristili smo priliku i posjetili ga. Rudnik postoji već 700 godina, nalazi se na dubini od 327 m i prostire se na preko 300 km. Spustili smo se mnogobrojnim stepenicama u rudnik koji nas je ostavio bez daha. Hodali smo uskim labirintom rudarskih puteva, dodirivali njegove zidove od soli, kušali ih, divili se slanim jezerima te skulpturama i kapelama koje su kroz stoljeća isklesali sami rudari.

Nedjeljno poslijepodne iskoristili smo za obilazak još jedne znamenitosti Poljske, marijansko svetište Jasna Gora.

Navečer smo stigli na naše odredište - Lodz gdje su nas dočekali domaćini (učenici, njihovi roditelji i učitelji). Naši učenici su se smjestili kod učenika iz škole. Na taj način će naši učenici imati priliku upoznati način života u poljskim obiteljima, upoznati kulturu, običaje, sklopiti nova prijateljstva te usavršavati svoje jezične vještine.

PRVI DAN, 1./2. ožujka 2019. Putovanje - Krakow

U petak, 1. ožujka 2019., u 20 sati krenuli smo na put prema Lodzu, gradu domaćinu treće mobilnosti učenika (7 učenika i 5 učiteljica).

U subotu u ranim jutarnjim satima doputovali smo u prekrasan grad na obali rijeke Visle - Krakow.

Popeli smo se na vidikovac Kosciuszko, posjetili dvorac Wawel i Katedralu sv. Stanislava i Vjenceslava, u čijoj se kripti nalaze grobovi kraljeva i najzaslužnijih ličnosti Poljske, prošetali židovskom četvrti Kazimiercz, obišli stari dio grada i glavni trg kojim dominira Bazilika sv. Djevice Marije. Prvi dan je bio dug, ali vrlo poučan i zanimljiv.

U poljskom Lodzu održan treći transnacionalni sastanak partnera u projektu „Zajedno u različitosti“

Treći transnacionalni sastanak partnera u projektu Zajedno u različitosti, u okviru Erasmus + programa, održao se  10. i 11. listopada u Poljskoj. Domaćin sastanka bila je Međunarodna škola u Lodzu. Osim projektnog tima OŠ Josipa Kozarca, Lipovljani (koja je službeni nositelj projekta), sastanku su prisustvovali i partneri iz Bugarske i Rumunjske.

 

Međunarodnu školu u Lodzu pohađa 110 učenika. Specifičnost navedene škole je da osim poljske djece školu pohađaju i djeca koja nisu Poljaci ili su porijeklom Poljaci koji su ranije živjeli u nekoj drugoj državi.

Učenici domaćini, pripadnici različitih manjinskih skupina, priredili su svim gostima doček dobrodošlice i predstavili države iz kojih dolaze te svoja tradicionalna jela. U sklopu te prezentacije mogla su se kušati pileća krilca marinirana u coca coli, sendviči s maslacem od kikirikija, američke palačinke te tartaletter, jelo karakteristično za Dansku. Nakon toga su domaćini sve sudionike sastanka upoznali sa školom, njezinom organizacijom i načinom rada.

Radni sastanak je započeo prikazivanjem filma koji je snimljen tijekom transnacionalne mobilnosti učenika u Bugarskoj, a iza toga je uslijedila evaluacija projekta. Svaka škola je prezentirala ciljeve koje je ostvarila u dosadašnjoj fazi provedbe projekta te koliko je zadovoljna s postignutim rezultatima.

U osnovnoj školi Josipa Kozarca, Lipovljani postignuća su izuzetno zadovoljavajuća. Primjećuje se povećan interes za učenje jezika nacionalnih manjina, što je mjerljivo znatno većim brojem upisanih učenika u izborne predmete češkog, slovačkog i ukrajinskog jezika. Također, izrađeni su okvirni godišnji i mjesečni planovi i programi za navedene predmete koji se uče po modelu C. U procesu izrade su i radni udžbenici za učenike.

Tijekom sastanaka razgovaralo se o trećoj transnacionalnoj mobilnosti učenika koja će se održati u ožujku sljedeće godine. Dogovoreno je da će djeca biti smještena u obiteljima učenika domaćina.

Za vrijeme boravka u Lodzu domaćini su gostima pokazali povijesne i kulturne građevine te su posjetili upravu vojvodstva da bi se bolje upoznali s poviješću i kulturom te današnjim mogućnostima koje grad nudi. Projektni timovi posjetili su i nekadašnju tvornicu pamuka, današnju „Manufakturu“, koja služi kao umjetnički i trgovački centar te prostor za provođenje slobodnog vremena. Prošetali su Pietrokovskom ulicom, prošli kroz Pasage ruža,  posjetili muzej koji je smješten u kanalu nekadašnje kanalizacije  te muzej kinematografije. U sklopu puta članovi projektnog tima OŠ Josipa Kozarca obišli su Bratislavu, Krakow, Rudnik soli Wieliczka, najveće poljsko marijansko svetište Jasnu Goru, Beč, dvorac Schonbrunn i Graz.

Treći transnacionalni sastanak završio je u ugodnom ozračju.  

Sudjelovali smo na Tjednu cjeloživotnog učenja

Od 1. do 7. listopada u Hrvatskoj se obilježava Tjedan cjeloživotnog učenja, nacionalna obrazovna kampanja koja na jednostavan način kroz neposrednu komunikaciju s građanima potiče ostvarenje ideje o promoviranju učenja i obrazovanja.

Ove godine naša škola je sudjelovala na ovoj manifestaciji koju je organiziralo Pučko otvoreno učilište Novska. Prigodom sudjelovanja učenici su na izložbenom štandu predstavili Erasmus+ projekt „Zajedno u različitosti“. Ravnateljica i članice tima u Galeriji POU prezentirale su ciljeve i provedene aktivnosti projekta.

Na izložbenim štandovima i prostoru iza Gradske knjižnice i kina, aktivnosti je predstavilo još tridesetak udruga koja djeluju na području grada Novske, od najmlađih do starijih, djeca iz vrtića, osnovci i srednjoškolci, policajci, vatrogasci i komunalci kao i rekreativci, gorski spašavatelji i humanitarci, svi koji su željeli pokazati kako ne treba prestajati učiti te da se znanje isplati.

7. DAN, 28. 4. 2018. Povratak iz Bugarske

Završio je naš boravak u Bugarskoj. Nakon doručka i oproštaja od domaćina zaputili smo se kući. Cijeli put proveli smo istražujući i upoznajući za nas nova mjesta i gradove.

Prvo stajanje napravili smo u Nišu, jednom od najstarijih gradova na Balkanu. Prošetali smo  centrom grada, napravili pauzu za ručak te posjetili Nišku tvrđavu koja se smjestila na desnoj obali rijeke Nišave. Provozali smo se unutrašnjim prostorima tvrđave turističkim vlakićem te na ugodan i zabavan način upoznali njene znamenitosti.

Put smo nastavili u smjeru Beograda , točnije posjetili smo spomenik Neznanom junaku  koji se nalazi na samom vrhu Avale. Spomenik je djelo poznatog umjetnika Ivana Meštrovića, a posvećen je junacima 1. svjetskog rata.  Također smo se popeli na obližnji televizijski toranj Avala koji je visok 204,57 m. Uživali smo u prekrasnom pogledu na Beograd i njegovu okolicu.

Slijedio je neizostavan  „shopping“ u trgovačkom centru „Ušće“  koji smo iskoristili za kupovinu suvenira i poklona.

Zatim smo večerali na splavi, u restoranu „Stara koliba“ koja se nalazi na samom ušću Save u Dunav. Zahvaljujući toplini interijera u drvetu, pogledom na osvijetljen Kalemegdan te zvukovima tambure i violine, posebno smo uživali u ukusnim  tradicijskim kulinarskim  specijalitetima.

Već umorni, ali puni nezaboravnih doživljaja i novih iskustava nastavili  smo put prema Lipovljanima.

Fotografije pogledajte u galeriji.

6. DAN, 27.4.2018. Posljednji dan boravka u Bugarskoj

Vrlo brzo došao je i posljednji dan našeg boravka u Bugarskoj.

U školi su nam, kroz video zapis, domaćini pripremili kratki pregled svih  naših zajedničkih aktivnosti. U samo nekoliko minuta  prisjetili smo se svih događanja i doživljaja na prekrasnim novim mjestima i s novim ljudima.

Nakon toga učitelji su održali još jedan radni sastanak, a učenici iskoristili to vrijeme za pisanje utisaka, igru i druženje.

Poslijepodne smo proveli na zanimljiv, ali kondicijski zahtjevan način, planinareći obližnjim planinama. Bili smo očarani gustom šumom iznad koje su provirivali vrhovi planina prekriveni snijegom.

Bez obzira na umor nastavili smo  druženje dugo u noć uz tradicionalnu i zabavnu glazbu i ples. 

Boravak u Bugarskoj je za sve nas jedno vrlo korisno i prelijepo iskustvo  te s nestrpljenjem očekujemo novi susret u Poljskoj.

Fotografije pogledajte u galeriji.

5. DAN, 26. 04. 2018. Upoznavanje manjinske kulture - Romi

Danas su nam naši domaćini u svojoj školi omogućili upoznati kulturna obilježja još jedne nacionalne manjine, Roma. Prikazali su nam izuzetno atraktivan i zanimljiv nastavni sat u kojem su nas upoznali sa svojim najvažnijim blagdanom, Đurđevdanom. To je romski, ali ujedno i bugarski blagdan koji se slavi svake godine 6. svibnja. Blagdan je dobio ime po svetom Georgiju, zaštitniku pastira i ovčara te vojnika i ratnika. Taj dan predstavlja završetak zime i početak proljeća. Običaj je da se toga jutra djeca, ali i neudane djevojke, umivaju rosom kako bi ostali zdravi i lijepi. U kuću se donosi janje i na glavu mu se stavlja vijenac cvijeća te ga se nudi solju što je znak plodnosti i obilja. Također se priprema tradicionalni obredni kruh koji je simbolično ukrašen te je zajedno sa zelenim povrćem, sirom i mlijekom poslužen na stolu svake obitelji.

Osim navedenih đurđevdanskih običaja učenici su nam scenski prikazali šaljivu priču koja prikazuje odnose mladih Roma prema starima u obitelji. Učenici su nam također otpjevali poznatu romsku pjesmu „Erdelezi“ (korištena u filmu Emira Kusturice). Posebno zanimljiv dio sata je bila mogućnost kušanja , ali i pripreme obrednog kruha na tradicionalan način uz pomoć roditelja romskih učenika.

Nakon sata održan je radni sastanak za učitelje na kojem je izvršena analiza viđenog, a svi učenici su to vrijeme iskoristili za bolje upoznavanje, zajedničko druženje i igru na školskom dvorištu.

Poslije školskih aktivnosti posjetili smo Klisurski manastir (osnovan 1240. g.), stoljećima star duhovni centar pravoslavnog kršćanstva. Osim što smo se upoznali s njegovom povijesti, upoznali smo se i s načinom ručne izrade ikona (slika na drvu, vjerskih sadržaja, oslikanih korištenjem prirodnih materijala).

Nakon ručka i kratkog odmora , poslijepodne smo proveli u sportskim natjecanjima i učenju tradicijskih plesova. Večer je bila posebno zabavna. Imali smo proglašenje najatraktivnije učeničke fotografije, a zatim reviju neobičnih frizura te dugo u noć plesni „pyjama party“

Fotografije pogledajte u galeriji.

4. DAN, 25. 4. 2018. Upoznavanje glavnog grada Bugarske - Sofije

Danas su nam domaćini organizirali cjelodnevni izlet u Sofiju, glavni grad Bugarske.

Od hotela u Barziji, u kojem smo smješteni, do Sofije smo putovali kroz prelijepe planinske i šumovite predjele Stare planine Balkan.

U gradu nas je dočekao vodič koji nas je proveo kroz najuži centar grada te nas kroz zanimljive priče i legende upoznao s najznačajnijim povijesnim događanjima kao i kulturnim znamenitostima.

Vidjeli smo katedralu svetog Aleksandra Nevskog, crkvu sv. Sofije, crkvu sv. Georgija, kip sv. Sofije, džamiju Banja Bashi, zidine tračkog naselja Serdika, zgrade kraljevske palače i parlamenta… Napili smo se čudotvorne ljekovite vode s jednog od brojnih termalnih izvora u gradu. Prošetali smo Vitosha Boulevardom kao i brojnim prekrasnim cvjetnim parkovima te se vozili metroom.

Na kraju smo obišli Dječji znanstveni centar u Sofiji, Muzeiko, u kojem smo sudjelovali u nizu zanimljivih radionica te se na taj način približili svijetu znanosti.

Upoznavanje grada trajalo je do kasno poslijepodne, ali premalo za grad izuzetno bogate povijesti i kulture.

Završio je još jedan prekrasno ispunjen dan u Bugarskoj.

Fotografije pogledajte u galeriji.

3. DAN, 24. 4. 2018. Upoznavanje manjinske kulture - Karakachani

Dan je započeo odlaskom u školu u kojoj su domaćini prikazali sat manjinske kulture Karakachani .

Karakachani su etnička manjina koja živi na području Grčke, Makedonije i Bugarske. Prema antropološkim istraživanjima oni su jedan od najstarijih naroda u Europi i na Balkanskom poluotoku. Govore starogrčki jezik i pravoslavne su vjere. Postoje različite priče i legende o njihovim korijenima, običajima i načinu života od kojih ni jedna nije zapisana već se prenosi usmenom predajom. Živjeli su kao nomadi, uzgajali su ovce, prodavali mlijeko, meso i vunu, a odijevali su se u tešku crnu odjeću. Njihovo ime dolazi od turske riječi koja ima značenje „crni bjegunci“. Danas u Bugarskoj ima više od 2500 Karakachana. Žive kao bugarski stanovnici, ali su očuvali svoje stroge moralne vrijednosti, snagu duha i vjeru u Boga.

Učenici polaznici satova Karakachanske kulture, prikazali su scensku igru u kojoj objašnjavaju odnose u obitelji i moralne vrijednosti koje obitelj podrazumijeva.

Nakon prikazanog, održan je radni sastanak za učitelje, na kojem je provedena analiza sata uz razmjenu iskustava u područjima izučavanja jezika i kulture nacionalnih manjina, upotrebom različitih metoda i oblika rada kao i različitih primjenjivih modela.

U isto vrijeme provedena je gastro-radionica u kojoj su se učenici okušali u pripremanju tradicijske hrane - banica i šopska salata.

Vrijeme do ručka iskoristili smo za još jednu kratku šetnju Berkovitsom, a nakon podnevnog odmora nastavili sa planiranim radionicama.

Fotografije pogledajte u galeriji.

2. DAN, 23. 04. 2018. Upoznavanje domaćina

Započeo je prvi dan naših zajedničkih aktivnosti mobilnosti.

Nakon doručka, naši su nas domaćini odveli do svoje škole, 1. OU „Nikola Yonkov Vaptsarov“. Na ulazu u školu učenici su nas ponudili kruhom i solju, njihovim tradicijskim običajem. Prikazali su nam srdačan program dobrodošlice, a zatim nas proveli kroz sve učionice, radne kabinete, učionice za odmor i opuštanje, školsku dvoranu i kuhinju u kojoj učenici mogu sami za sebe pripremiti užinu.

Osim škole pokazali su nam i uži centar svoga mjesta Berkovitse. Prošetali smo glavnim trgom, posjetili Etnografski muzej i muzej - kuću Ivana Vazova, poznatog bugarskog pisca.

Vratili smo se u hotel na ručak, a poslije pauze za odmor sudjelovali smo u prezentaciji gastronomije zemalja partnera, naravno i u kušanju ponuđenog.

Domaćini su nam pripremili i radionicu u kojoj smo upoznali i naučili njihove tradicijske plesove.

Nije nedostajalo ni sportskih aktivnosti na otvorenom kao ni šaljivih igara za upoznavanje i međusobno druženje.

Dan je prošao brzo uz mnoštvo zanimljivih i raznovrsnih sadržaja.

Fotografije pogledajte u galeriji.

Zajedno u različitosti - druga mobilnost učenika

1. DAN, 22. 04. 2018.

Put za Bugarsku

 

U ranim jutarnjim satima krenuli smo na put prema Berkovitsi (7 učenika i 5 učitelja). S obzirom na duljinu puta napravili smo nekoliko stajanja koja smo iskoristili za odmor, ali i upoznavanje novih krajeva, kulture i gastronomije.

Prvo zaustavljanje je bilo u Beogradu, glavnom gradu Republike Srbije. Prošetali smo Trgom Republike, Knez Mihajlovom ulicom do najpoznatijeg beogradskog parka Kalemegdana.

Nakon okrijepe nastavili smo put do Đerdapske klisure, najdužeg i najvećeg kanjona u Europi kroz koji protječe rijeka Dunav.

Posjetili smo Lepenski vir, središte jedne od najznačajnijih pretpovijesnih kultura. Na tom lokalitetu nastala su jedna od prvih sela u Europi, između 6000. i 5000. godine prije Krista.

Za podnevni odmor i ručak odabrali smo obiteljsko imanje s kojeg se pruža pogled na Dunav i susjednu Rumunjsku.

U nastavku puta prolazili smo kroz Montanu, regiju u Bugarskoj, a u večernjim satima doputovali do Berkovitse, odnosno do hotela Barzia Holiday club u kojem smo bili smješteni.

Put je bio dug, ali vrlo zanimljiv, dinamičan i poučan.

Lijepo je bilo ponovno susresti naše prijatelje i partnere iz Bugarske, Poljske i Rumunjske.

Fotografije pogledajte u galeriji.

Drugi transnacionalni sastanak partnera u projektu „Zajedno u različitosti“ iz programa Erasmus+ KA2, održan je 7. i 8. ožujka 2018. godine

Domaćin sastanka bila je 1.OU ''Nikola Yonkov Vaptsarov'', Berkovitsa, Bugarska. Sastanku su nazočili predstavnici partnerskih škola iz Poljske, Rumunjske i nositelji projekta iz OŠ Josipa Kozarca, Lipovljani.

Na početku sastanka koordinatori projekta predstavili su video uradak koji je nastao tijekom prve transnacionalne mobilnosti u Hrvatskoj. Nakon toga koordinatorica projekta Sanja Martić iznijela je dojmove učenika i učitelja koji su prikupljeni na prvoj mobilnosti. Učiteljica slovačkog jezika Jelena Dejanović prezentirala je Okvirni nastavni plan i program rada po modelu C, koji je izrađen u OŠ Josipa Kozarca, Lipovljani kako bi se ostvario temeljni cilj našeg projekta, a to je donošenje Nastavnog plana i programa po modelu C na državnoj razini koji do sada nije postojao. U drugom dijelu radnog sastanka dogovoren je smještaj i prehrana učenika tijekom mobilnosti koja će se odvijati u travnju ove godine. Dogovorene su odrednice koje će se ispoštovati tijekom diseminacijskog dijela projekta.

Tijekom dana domaćini su nas upoznali sa školom i gradom. Predstavili su nam projekte koje provode u školi, pokazali učionice, ostale prostorije u školi te prezentirali planove za rad na školi kroz sljedeće godine. Gradonačelnik Berkovitce ugostio nas je u svojem uredu, te ukratko rekao nekoliko riječi o gradu. Izrazio je zadovoljstvo projektom Zajedno u različitosti te obećao podršku pri provedbi projekta. Nakon toga posjetili smo gradski muzej Ivan Vazov.

Drugi dan, u organizaciji domaćina posjetili smo glavni grad Bugarske Sofiju. Uz stručno vodstvo upoznali smo ljepote grada. Na kraju dana održan je radni sastanak na kojem su dodijeljene Potvrde o sudjelovanju te dogovorena daljnja provedba projekta. 

Drugi transnacionalni sastanak završio je u ugodnom ozračju. Zahvaljujemo domaćinima na odličnoj organizaciji te lijepom prijemu. Radujemo se daljnjim aktivnostima u projektu.

Peti dan 8.12.2017.

Peti i posljednji dan naše transnacionalne mobilnosti gosti i domaćini proveli su u zajedničkim radionicama. Učenici su izrađivali knjigu dojmova u koju su mogli iznijeti svoje iskustvo i doživljaj petodnevnog druženja s vršnjacima iz različitih zemalja. Istovremeno su učitelji na radnom sastanku prezentirali svoje viđenje svih aktivnosti provedenih prethodnih dana te predložili ideje koje se mogu primijeniti u sljedećim transnacionalnim mobilnostima koje će se odvijati u Bugarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj.  Prije ručka prikazan je video uradak o svim aktivnostima tijekom boravka. Bio je to dan kada smo našim gostima darivali prigodne poklone i potvrde o sudjelovanju u mobilnosti. U večernjim satima sudionici projekta i ostali uzvanici nazočili su zajedničkom svečanom programu.

Četvrti dan 7.12.2017.

Kao i prethodnih dana učenici i nastavnici iz Poljske, Bugarske i Rumunjske sudjelovali su na oglednom satu i radionici iz ukrajinskog jezika. Osim toga bili su i na nastavi iz informatike, njemačkog jezika, TZK te geografije. Kroz mnoštvo zanimljivih radionica koje su organizirali učitelji spomenutih nastavnih predmeta, učenici su mogli steći nova iskustva te razviti nova prijateljstva. Novinari  s HRT-a i Mreže tv snimali su priloge o projektu za informativni program i emisiju Prizma. U poslijepodnevnim satima posjetili su grad Zagreb te uživali u čarolijama Adventa.

Treći dan 6.12.2017

Treći dan gosti iz Bugarske, Poljske i Rumunjske započeli  su sudjelovanjem na oglednom satu češkog jezika. Učenici  gosti su također sudjelovali na satu TZK, prirode i društva,  kemije i fizike te su jedan sat proveli na zajedničkoj radionici s učenicima koji pohađaju nastavu jezika nacionalnih manjina. Učitelji iz partnerskih zemalja održali su radionice u kojima su analizirali viđene nastavne sate i razmijenili iskustva sa zajedničkim  ciljem unaprjeđenja nastavnog procesa. Bio je to dan kada je naše goste posjetio i sveti Nikola te ih darivao prigodnim poklonima. U večernjim satima gosti su posjetili Adventski sajam koji se održavao u lipovljanskom parku.

Drugi dan 5.12.2017.

Naši su gosti iz Bugarske, Poljske i Rumunjske drugi dan započeli sudjelovanjem na dva ogledna sata slovačkog jezika. Učenici  gosti su također sudjelovali na satima TZK, informatike i engleskog jezika te jedan sat proveli na zajedničkoj radionici s učenicima domaćinima tj., učenicima koji pohađaju nastavu jezika nacionalnih manjina. Učitelji iz partnerskih zemalja održali su radionice u kojima su analizirali viđene nastavne sate i razmijenili iskustva sa zajedničkim  ciljem unaprjeđenja nastavnog procesa. Nakon aktivnosti u školi, naši  gosti su u pratnji domaćina obišli  Slovačku kuću u kojoj ih je dočekao predsjednik Matice slovačke, gospodin Josip Krajči. Poslije ručka i kraćeg odmora gosti su proveli slobodno poslijepodne u razgledavanju grada  Kutine, a večer u zabavi i druženju u objektu Šumarskog fakulteta Opeke gdje  im je zajedno s učenicima domaćinima organizirano noćenje.

Zajedno u različitosti - Dnevnik dobrih domaćina - 1. dan, 4.12.2017.

Učenici OŠ Josipa Kozarca, Lipovljani danas su kako to i priliči dobrim domaćinima pjesmom dočekali svoje goste iz Poljske, Bugarske i Rumunjske, koji kao partneri sudjeluju u projektu Zajedno u različitosti iz programa Erasmus + a čiji je nositelj OŠ Josipa Kozarca iz Lipovljana.
Pozdravnu riječ uputila je ravnateljica škole te poželjela svima dobrodošlicu i ugodan boravak u Lipovljanima.
Kako bi se upoznali s gostima učiteljice Mirjana Bublić i Ksenija Jurić s učenicima viših razreda organizirali su igre upoznavanja i predstavljanja na različitim jezicima.
Predstavnici partnerskih škola održali su danas prvi radni sastanak. Nakon uvodnog predstavljanja razgovaralo se o aktivnostima koje će se održavati tijekom petodnevnog boravka.  Osvrnuli su se i na prvi transnacionalni sastanak koji se održao u listopadu te su potvrđeni prije dogovoreni datumi transnacionalnih sastanaka i mobilnosti u zemljama partnerima.
Nakon sastanka učitelji su se pridružili učenicima na zajedničkoj radionici. Zatim su pogledali  film o našoj školi i obišli školu. Nakon poslijepodnevnog odmora gosti su posjetili Narodnu knjižnicu i čitaonicu Lipovljani te pogledali izložbu Slovačkog kulturnog centra Našice. Crkvu sv. Josipa predstavio im je naš vjeroučitelj Ivica Hrmo. Prilikom posjeta crkvi učenici iz Rumunjske otpjevali su prigodno pjesmu iz njihovog zavičaja. Svečani prijem za goste upriličio je načelnik  Nikola Horvat. Svoje običaje, plesove i narodne nošnje pokazali su predstavnici Češke besede, Matice Slovačke KPDU Karpati te KUD Lipa. Gosti su također predstavili svoje običaje, plesove i pjesme. Na kraju prvog dana u Društvenom domu Općine Lipovljani  pogledali su dokumentarni film „Od lana do ponjave“ rezultat jednogodišnjeg projekta učenika škole i obitelji Ožoga.

Slike pogledajte u galeriji.

Održan je prvi transnacionalni sastanak partnera u projektu „Zajedno u različitosti“

 

Prvi transnacionalni sastanak partnera u projektu „Zajedno u različitosti“ iz programa Erasmus+ KA2, održan je 18. i 19. listopada 2017. godine. Domaćin sastanka bila je Osnovna škola Josipa Kozarca, Lipovljani koja je ujedno i nositelj projekta. Sastanku su nazočili predstavnici partnerskih škola iz Poljske, Bugarske i Rumunjske.

Tijekom prvog radnog dana ravnateljica Mirjana Faltis i stručni tim upoznali su goste sa školom i Općinom Lipovljani. Koordinatorica projekta Sanja Martić koja je radila na projektu zajedno sa učiteljicama Ivanom Ptičar i Martinom Spahić, te nastavnice engleskog jezika Mirjana Bublić i Kristina Kos upoznale su sudionike sastanka s razlozima i ciljevima provođenja projekta.  Partneri su prezentirali posebnosti svojih škola, razmijenili iskustva sudjelovanja u sličnim projektima te iznijeli očekivanja od ovog projekta. Uloga  partnera u projektu je dati doprinos u razmjeni iskustva jer svaku od partnerskih škola polaze i učenici nacionalnih manjina. Partnerska škola iz Bugarske, 1.OU ''Nikola Yonkov Vaptsarov'' ima 188 učenika, od toga 44 učenika pripadnici su rumunjske manjine i Karakachans. Partnersku školu iz Rumunjske, „Scoala Gimnaziala Nimigea de Jos“, uz učenike nacionalne većine polaze i učenici mađarske nacionalne manjine. Partnerska škola iz Poljske provodi dvojezičnu edukaciju učenika.

Slobodno vrijeme partneri su proveli upoznavajući posebnosti Općine Lipovljani. Načelnik Općine Nikola Horvat upriličio je prijem za goste. U Spomen sobi Josipa Kozarca dočekala ih je gospođa Marica Tisaj i ukratko upoznala sa životom i stvaralaštvom šumara i književnika Josipa Kozarca. Rad Češke besede Lipovljani predstavili su  Vjera Ožoga i Ivan Doležal, a u Slovačkoj kući dočekao ih je predsjednik Matice slovačke Josip Krajči.  Predsjednik KPD  „Karpati“ Ivan Semenjuk zajedno sa svojim članovima predstavio je rad Ukrajinaca na ovom području. Žene članice KPD  „Karpati“ počastile su nas tradicionalnim ukrajinskim jelom tzv. pirogama. Obišli su i Župnu crkvu  sv. Josipa te Crkvu sv. Ane. Osim navedenih mjesta gosti su posjetili područnu školu u Staroj Subockoj, Narodnu knjižnicu i čitaonicu Lipovljani. U poslijepodnevnim satima uputili smo se prema obližnjem gradu Novska gdje smo prisustvovali obilježavanju Dana grada.

Tijekom drugog radnog dana se razgovaralo o podjeli poslova, načinima financiranja aktivnosti, samoj provedbi aktivnosti i diseminaciji projekta. Cilj partnerstava s drugim školama je poticanje novih i inovativnih praksi, promicanje suradnje, suradničkog učenja i razmjena iskustva. Učitelji i učenici će stečena znanja i vještine razmjenjivati kroz susrete, skyp sastanke i radionice. Dolazak djece i učitelja iz partnerskih škola u Lipovljane predviđeno je u vremenu od 4. do 8. prosinca 2017. Tijekom boravka, djeca iz partnerskih škola sudjelovat će na nastavi, zajedničkim radionicama te upoznati običaje nacionalnih manjina s područja Općine Lipovljani kao i kulturne i povijesne znamenitosti ovoga kraja. Tijekom trajanja projekta predviđen je odlazak naših učenika u travnju sljedeće godine u Bugarsku, u travnju 2019. godine u Poljsku te početkom listopada 2019. godine u Rumunjsku. Projektom su predviđena četiri transnacionalna sastanka. Na ovom sastanku dogovoreno je da će se idući sastanak održati 7. i 8. ožujka 2018. godine u Bugarskoj. Poljska će biti domaćin  17. i 18. listopada 2018. godine dok će se  zadnji sastanak održati 5. i 6. lipnja 2019. godine u Rumunjskoj.

Drugi dan našeg transnacionalnog sastanka posjetili smo i grad Kutinu gdje smo upoznali kulturnu baštinu grada Kutine te Muzej Moslavinu.

 

Fotografije pogledajte u galeriji.

 

Prvi transnacionalni sastanak završio je u ugodnom ozračju, te se radujemo daljnjim aktivnostima projekta.

Please reload

Ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Lipovljani, Mirjana Faltis, predstavila je projekt „Zajedno u različitosti“ vrijedan 100.225,00 EUR

Ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca Lipovljani, Mirjana Faltis predstavila je zajedno sa suradnicama Ivanom Ptičar i Martinom Spahić projekt „Zajedno u različitosti“ iz programa ERASMUS+KA219 vrijedan 100.225,00 EUR. Projekt u trajanju od 01. rujna  2017. do 31. 12. 2019. godine OŠ Josipa Kozarca Lipovljani provodit će u suradnji s partnerskim školama iz Poljske, Bugarske i Rumunjske.

Uz predstavnike medija  konferenciji su nazočili i Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu prosvjetu i šport SMŽ, načelnik Općine Lipovljani, Nikola Horvat, zamjenica gradonačelnika grada Novska, Marija Kušmiš, ravnateljica Dječjeg vrtića „Iskrica“, Marija Duda te predstavnici Ukrajinske, Slovačke i Češke nacionalne manjine Općine Lipovljani.

To je jedan od sedam projekata odobrenih ove godine u kojima su škole iz Hrvatske koordinatori projekata.

Nije slučajno što se projekt zove „Zajedno u različitosti jer se škola nalazi u Lipovljanima u kojima se uspješno ostvaruje suživot čak 13 nacionalnih manjina što pridonosi i posebnosti škole koja se očituje u multikulturalnosti i višejezičnosti.

Cilj projekta je socijalna uključenost učenika pripadnika nacionalnih manjina te promicanje i usvajanje novih vještina i kompetencija kako za učenike tako i za učitelje. Ovim projektom nastoji se  povećati broj učenika uključenih u izborne programe njegovanja jezika i kulture nacionalnih  manjina. Suradnja s drugim škola pridonijet će razvoju novih i inovativnih praksi te promicanju suradničkog učenja i razmjeni iskustava dobre prakse.

Na početku svake godine škola piše razvojni plan nastojeći uvidjeti eventualne potrebe i na taj način odraditi prioritetna područja za napredovanje. Prošle školske godine uočene su određene poteškoće u organizaciji i provedbi nastave na jezicima nacionalnih manjina a osnovni uzrok je bio nedostatak konkretnog plana i programa po modelu C na nacionalnoj razini što otežava rad učiteljima posebno početnicima. Kroz ovaj program izraditi će se plan i program rada po modelu C njegovanja jezika i kulture nacionalnih manjina koji će se provoditi na razini škole i osmisliti prijedlog priručnika za nastavnike i udžbenika za učenike.

Projekt obuhvaća strateška partnerstva sa školama iz Bugarske, Poljske i Rumunjske koje također izučavaju jezike nacionalnih manjina. U 28 mjeseci kako bi se ostvarili  zacrtani ciljevi provoditi će se aktivnosti u kojima će učenici koji su uključeni u programe učenja jezika i kulture nacionalnih manjina iz različitih država sudjelovati u mobilnostima odnosno međusobno će se posjećivati i razmjenjivati iskustva. Prvi posjet učenika iz partnerski zemalja školi u Lipovljanima odvijati će se u razdoblju 4.-8. prosinca ove godine, a prvi transnacionalni sastanak održati će se već idući tjedan u Lipovljanima.

Please reload

Projekt predstavljen na Učiteljskom vijeću

U srijedu 20.9.2017. godine na Učiteljskom vijeću ravnateljica Mirjana Faltis te učiteljice Ivana Ptičar i Martina Spahić predstavile su projekt Erasmus+ K2 Zajedno u različitosti. Upoznale su učitelje o programu Erasmus+ te istaknule glavne ciljeve ovoga projekta.  

Cilj projekta je socijalna inkluzija učenika pripadnika nacionalnih manjina te promicanje i usvajanje novih vještina i kompetencija kako za učenike tako i za učitelje. Izrada plana i programa rada po modelu C njegovanja jezika i kulture nacionalnih manjina koji će se provoditi na razini škole i osmišljavanje prijedloga priručnika za nastavnike te udžbenika za učenike što će se nastaviti i nakon formalnoga završetka projekta.

Cilj partnerstava s drugim školama je poticanje razvoja novih i inovativnih praksi te promicanje suradnje, suradničkoga učenja i razmjene iskustava dobre prakse. 

Zajedno u različitosti

Projekt Zajedno u različitosti dobiven je u okviru programa Erasmus+, Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva između škola. Nositelj projekta je Osnovna škola Josipa Kozarca, Lipovljani, a partneri su:

1. Bugarska - 1. OU ''Nikola Yonkov Vaptsarov", Berkovitsa,

2. Rumunjska - SCOALA GIMNAZIALA NIMIGEA DE JOS

3. Poljska - Miedzynarodowa Szkola Podstawowa Edukacji Innowacyjnej w Lodzi

Projekt traje 28 mjeseci. Započeo je 1. 09.2017. godine i traje do 31. 12. 2019. godine. Vrijednost projekta je 100.225,00 EUR. Projekt uključuje edukaciju, razmjenu učitelja i učenika. Glavni cilj projekta je izrada plana i programa rada po modelu C njegovanja jezika i kulture nacionalnih manjina koji će se provoditi na razini škole i osmišljavanje prijedloga priručnika za nastavnike te udžbenika za učenike što će se nastaviti i nakon formalnoga završetka projekta.

Stečena znanja iskustva i vještine učitelji i učenici razmjenjivati će kroz susrete, skype sastanke, radionice. Tijekom trajanja projekta učenici naše škole će posjetiti zemlje partnere.

Rezultati projekta biti će dostupni na web stranici škole, lokalnim medijima te predstavljeni široj javnosti kroz radionice.

Please reload